Sebastiaan 't Hart: 10 jaar organist in de LGU

HartZondag 3 april trakteerde Sebastiaan ’t Hart ons niet alleen op zijn orgelspel, maar ook op verrukkelijke grote bonbons. Op de dag af, was het tien jaar geleden dat hij in dienst trad. Dat vierde hij met ons.

 

De gemeente was al uitgebreid aan koffie en traktatie, toen Sebastiaan dan toch ook vanuit zijn hoge orgelplaats afdaalde (met welk een gemak: oefening van jaren!) en zich bij ons voegde. Hij werd bij binnenkomst met luid applaus en vrolijk hoera begroet.

Aan de kinderen kun je vaak het beste aflezen wat tijd is: Elisabeth, de dochter van Sebastiaan en Hanna, was toen een kleutertje. Nu is ze al middelbare scholiere….

Tien jaar, waarin wij als gemeente en organist helemaal op elkaar ingespeeld zijn. Wat een muzikale kwaliteiten brengt Sebastiaan mee. Onze diensten stralen mede door hem; ook door u, want het zingt heerlijk onder zijn orgelbegeleiding.

Het nieuwe Liedboek werd moeiteloos ingewijd door hem en wij en hij genieten met volle teugen van een nieuwe schat aan liederen. Hij introduceerde –altijd in overleg- nieuwe vormen: de graduale psalm, vaak tijdens de collecte een vocaal stuk, de cantatedienst, het passiestuk op Goede Vrijdag. De voorzanger deed haar/zijn intrede en daar weet Sebastiaan iedere keer weer originele stukken voor uit te zoeken. Met het kistorgel kwamen weer nieuwe mogelijkheden binnen de horizon en Sebastiaan buit dat uit. Hij heeft contacten, waardoor wij in Cantatediensten of andere bijzondere diensten van bijzonder harp-, viool-, cello-,luit-,fluit- en trompetspel konden genieten.

Als predikanten, Christiane en ondergetekende, kunnen wij u vertellen: het is heel goed en inspirerend samenwerken met onze organist Sebastiaan ’t Hart om tot een mooie liturgie te komen! We treffen het. We riepen hem toe, in de koffiekamer: “Nog vele jaren!”

(Tekst: Ds. C. van Opstal)