Kersttradities in Hongarije

Lutheran church in Eger 2016 HungaryNet als in zovele andere landen heeft ook Hongarije zijn eigen tradities rondom de kerstdagen, zowel in als buiten de kerk.

 

Kerstboom

In de Romeinse tijd was het opzetten van een kerstboom traditie met oud- en nieuw, maar in de loop van de tijd is dat naar de kerst verschoven. Een kerstboom is nog lang niet zo’n oude traditie, als men vaak denkt. Zeker is, dat in de 17 eeuw in Duitsland de verspreiding van deze gewoonte begonnen is.

Volgens een legende heeft Maarten Luther voor het eerst voor zijn kinderen een kerstboom opgezet. De traditie was eerst alleen voor de edelen aan het hof bereikbaar, pas in de jaren 30 van de vorige eeuw kwam de traditie ook in gebruik bij de gewone burger.

Bij de kerstboom horen in Hongarije ook cadeautjes, die onder de boom werden gelegd door het Kindeke Jezus (kerkelijk) en door Mikulás, de kerstman (buitenkerkelijk). De boom wordt nog steeds in vele Hongaarse huizen pas op kerstavond, 24 december opgezet.

Zoals ik mij dat zelf van thuis herinner werden wij (mijn moeder, broertje en ik) de woonkamer uitgestuurd door vader om ons mooi aan te kleden, en naar de kerk te gaan, terwijl hij de boom mooi versierde. Bij onze terugkomst was de boom prachtig opgetuigd en er lagen cadeautjes onder de boom. Moeder was al drie dagen voor kerst de keuken niet uitgekomen, want eten is hier heel erg belangrijk met kerst. Na het eten zongen we bij de kerstboom een paar kerstliederen en daarna mochten wij de cadeautjes uitpakken.

Kerktmaaltijd

Nog steeds zitten er veel tradities aan het kerstmaal vast: Vis mag absoluut niet ontbreken op de tafel en ook het varkensvlees wordt in vele variaties voorgeschoteld. En natuurlijk niet te vergeten de gevulde koolrolletjes! Er komt vooral veel, heel veel eten op tafel! Als echte kerst lekkernij wordt er Beigli gemaakt, wat een deegrol is gevuld met gemalen walnoten, of met gemalen maanzaad. Om dit gebak te maken is een hele dag nodig, daarom wordt het niet vaak gemaakt. In de kerstboom worden ook vaak snoepjes (szaloncukor) of schuimringetjes gehangen.

Kerkdienst

In onze kerstdienst op 24 december (einde van de middag) wordt het Bijbelse kerstverhaal opgelezen door de dominee, onderbroken door kerstgezangen. Op 25 en 26 december zijn er ’s morgens kerstdiensten met op beide dagen Heilig Avondmaal.

Door gemeenteleden worden er kleine versieringen gemaakt, zoals papieren engeltjes, gehaakte sterren, zelfgemaakt zeep of kaarsen met een kerstmotief en nog vele andere mooie dingen. Deze worden uitgestald in de voorruimte van de kerk. Ook in onze kerk wordt een kerstboom opgetuigd, vaak rond de derde advent, net voordat het kerstconcert wordt gegeven. Op 6 januari worden de kerstbomen met Drie Koningen weer verwijderd.

Kerstgroet uit Hongarije

Namens de gemeenteleden van Eger wens ik u allen gezegende en vredige Kerstdagen en een voorspoedig Nieuwjaar: Áldott és Békés Karácsonyi Ünnepeket kívánunk, és egy boldog Új Évet!

Gyöngyi Pap