boek2Kringen/Cursussen

Bekijk hier het overzicht van cursussen en kringen die u kunt volgen.

Lezen voor de Zondag

In het nieuwe jaar zet ik graag de kring ‘Lezen voor de Zondag’ weer voort. Het gesprek over de Bijbelse teksten is zo waardevol! Ook leren we elkaar beter kennen en spreken ons uit over ons geloof en de noties en ervaringen die daarin voor ons het wezenlijkst zijn. Wie zin heeft kan zo aanschuiven per keer!

De data voor de eerste helft van 2019 zijn op de dinsdagmiddagen van 14.00-15.30 uur: 22 januari, 12 februari, 12 maart, 16 april en 14 mei. In december 2018 komen we bij elkaar op 11 december!

Ds. Catrien van Opstal

Leerhuis Lutherkapel Zeist

Op de derde donderdag van de maand van 10:00 – 11:30 uur komt een groep in onze Kapel bijeen.

Dan bespreken wij onder leiding van Ds. C. Karrer het Johannes Evangelie.

We hebben dan een boeiende ochtend waar wij veel van leren.

Spiritualiteit opdiepen uit poëzie

In 2019 zijn er twee cursussen ‘Spiritualiteit opdiepen uit poëzie’: één in de winter van vier woensdagmiddagen; en één in het voorjaar van drie woensdagochtenden. De cursussen behelzen hetzelfde programma. Ze worden begeleid door Ceciel Boudewijn, Neerlandica, met specialisatie poëzie en ondergetekende.

De dichters die we gaan lezen zijn Remco Campert en Joke van Leeuwen.

Het procedé: we lezen hardop één of twee gedichten en beginnen dan met een ‘verkennende fase’ voor onszelf aan de hand van een vraag van Ceciel. Daarna bespreken we in tweetallen of soms al met de hele tafel over wat we vonden en de vragen die er zijn. Via een ‘verdiepingsvraag’ van mij gaan we naar onszelf toe, naar waar het gedicht ons persoonlijk raakt en iets oproept aan herinnering, beleving, betekenis, geloof. Daarover schrijven we. De bijeenkomsten zijn altijd heel inspirerend.

Data wintercursus: 6 en 20 februari, 13 en 17 maart Tijd: 13.30-15.30 uur Plaats: Hamburgerstraat 11 Kosten: 30,00 euro Data voorjaarscursus: 8 en 22 mei, 5 juni Tijd: 10.00-12.00 uur Kosten: 25,00 euro Opgave bij: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Afstemmen op de Stilte

Zoals al aangekondigd in het vorige kerkblad, begint in januari een serie van ‘Afstemmen op de Stilte’. We volgen ‘levensparels’ van de Protestantse rozenkrans, die is ontwikkeld door de Zweedse ( Lutherse) bisschop Martin Lönnebo. Met steeds een Stilteparel ertussen, telt zijn rozenkrans 18 kralen. De andere parels vragen je stil te staan bij : God, Ik, Doop, Woestijn, Leegte/Rust, Liefde, Geheim, Nacht en Opstanding. Wij zullen iedere keer één van deze woorden nagaan bij onszelf en in de kring. We beginnen met een ontspannings- en concentratieoefening. Daarna wisselingen we onze associaties uit over het woord van die keer. In de kerk lopen wij eerst wat rond, waarna we gaan zitten op het geluid van de gong. Dan zijn we 20-30 minuten in stilte, met elkaar. Op het geluid van de gong keren we in stilte terug naar de consistoriekamer, schrijven wat – wie dat wil- over gedachten en ervaringen. Tot slot kan ieder kort iets zeggen. We eindigen altijd met het Avondlied en de zegen.

Data: 10,24 januari, 7, 21 februari, 7,21 maart, 4 april, 16 mei, 6 juni. Tijd: 16.30-17.45 uur ( inloop vanaf 16.15 uur) Plaats: consistorie en kerkzaal Lutherse kerk, Hamburgerstraat 11. Kosten: 5,00 euro per keer Aanmelden: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Begeleiding: Conny van Lier, voormalig kerkelijk cultureel werker Dom, momenteel werkzaam op het Landelijk Dienstencentrum van de PKN en ds. Catrien van Opstal

Dicht bij het verhaal, dicht bij jezelf – workshop Contextueel bijbellezen

Contextueel bijbellezen begint niet bij de bijbel, maar bij levens van mensen. De groep gaat in gesprek: wat houdt ons bezig? Wat speelt in de samenleving? Vervolgens leggen we verhalen uit de bijbel naast ons eigen verhaal. Dan gebeuren er verrassende dingen! Veel mensen zeggen: zo heb ik de tekst nog nooit gelezen. Steeds komt ook de vraag aan bod: tot welk handelen worden we geïnspireerd?

Data: dinsdag, 12, 19 en 26 februari 2019

Tijd: 20-22 uur Plaats: Lutherse Kerk en Doopsgezinde Kerk Leiding: ds. Karrer en ds. Cornelissen (Doopsgezinde Gemeente) Info en opgave: ds. Karrer