Kerkdienst Hamburgerstraat

Kerkdiensten
 Aanmelding gesloten
 
0
Datum: 2018-12-02 10:30 - 11:30

1e Advent

Cantatedienst.

De cantate die in deze dienst gezongen wordt is 'Nun komm, der Heiden Heiland 'van J.S. Bach

 

Mw. Ds. Chr. Karrer gaat voor in deze dienst, waarin het Heilig Avondmaal gevierd wordt.
De tweede collecte is bestemd voor Stichting Omduw

Voor kinderen tot 6 jaar is er oppas.

 

Op de eerste zondag van de Advent, 2 december aanstaande, zal in de ochtenddienst de cantate 'Nun komm, der Heiden Heiland worden uitgevoerd.

Deze cantate begint met een feestelijke ouverture in Franse stijl, waarin de melodie van Luthers adventslied 'Nun komm, der Heiden Heiland' verweven is.

De eerste regel klinkt achtereenvolgens in de sopraan,, alt, tenor en bas van hoog naar laag, om Christus' komst vanuit de hemel naar de aarde te symboliseren.

Een ouverture (openingsstuk) klonk in Bachs tijd onder meer bij het binnenschrijden van een vorst.

Bach wilde als het ware zeggen:"Çhristus is de koning die de wereld binnenschrijdt".

Ook markeert de ouverture het begin van een nieuw ( kerkelijk)nieuwjaar. In de tenoraria wordt Christus gevraagd om de kerk bij te staan in het komende (nieuw) jaar.

'Segne Kansel und Altar'. Het recitatief voor bas, dat daarop volgt, begint met de tekst 'Siehe, Siehe, ich stehe voor der Tür und klopfe an'.

Christus nodigt de gelovigen uit om met hem het Avondmaal te vieren.Het klopmotief komt tot uiting in de pizzicato gespeelde akkoorden van de struijkinstrumenten.

In de aria voor sopraan geeft de gelovige antwoord op de roepstem van Christus: ''Öffne dich, mein ganzes Herze, Jesus kommt und ziehet ein".

Christus treedt dus niet alleen de wereld binnen; belangrijker nog is dat hij een woning vindt in de harten van de mensen.

 

 

Alle datums


  • 2018-12-02 10:30 - 11:30

 

Deelnemerslijst

 Geen deelnemers 

Powered by iCagenda